Svarva i trä med rätt svarvämnen

Svarva i trä med rätt svarvämnen

Om du gillar att svarva, så bör du ju först och främst investera i en bra svarv att ha hemma. Det finns idag många bra svarvar att välja på, så väl som det finns olika sorters material att svarva i. Ett vanligt material är trä. Du som vill köpa en bra svarv, kolla in S Maskin svarvar. Du som vill veta mer om att svarva i trä, fortsätt läsa.

Svarvvirke eller svarvämne som man säger är olika träslag. Just de svarvämnen som finns här i Sverige och övriga Norden är bra att använda. Dessa träslag som växer naturligt är bra svarvämnen, men inte alla är så lätta att få tag på. Det beror på att den ämneskvalitet som behövs sällan finns tillgänglig i brädgården. Det bästa sättet att få tag på det, det är bland rivningsvirke och rester från parker och trädgårdar.

Hur ska ett bra svarvämne vara?

Ett bra träsvarvämne ska vara tungt och ganska hårt, men samtidigt även vara lättarbetad. Det får hellre vara kärnved än ytved. Sen får det gärna ha en fin lyster samt en livlig struktur. En annan viktig aspekt är att trädet måste ha fällts rätt tid på året.

Om du letar efter svarvvirke är det alltid bra att inte kasta trästycken du får tag på förrän du vet att det går svarva eller inte. Det är förvånansvärt många goda svarvämnen som blir till brasved eller kastas bort.

Olika träslag är olika bra för att svarva med. Ett bra trä är al, som är ett rött eller brunaktigt virke. Ett annat träslag är björk. Det är ett virke som är gulvitt eller gulbrunt, samt att det är hårt, långfibrigt och segt, men passar bra för svarvning. Körsbärsträ är ett annat ämne som passar bra för svarvning. Sedan har du även lönn, mahogny, päron, rönn, sälg, teak, valnöt och äpple.

Comments Off

You may also Like