Vikten i att satsa på ett trivsamt kök

Vikten i att satsa på ett trivsamt kök

Att köket, och många gånger även matsalen eller matrummet, är hemmets hjärta är det väldigt många som kan hålla med om. Det är i köket och i matrummet som de flesta mötena sker, där man umgås och spenderar tid tillsammans, där man lagar mat och bakar för att ha goda, energigivande saker att äta. Oavsett var du bor och vad du sysslar med så kan du förmodligen hålla med om att köket har väldigt stor påverkan gällande hur hemmets känns överlag? Detta trots att just du kanske inte spenderar flera timmar i det!

Att satsa på att få till en bostad med ett trivsamt kök är med andra ord viktigt för trivseln i hemmet överlag. Nu kanske du direkt tänker att detta innebär renoveringar och omfattande, krävande projekt för att denna trivsel ska kunna uppnås. Men faktum är att det många gånger kan räcka med att lite mindre fix och tricks för att helhetskänslan ska ändras.

Våra bästa tips för ett hemtrevligare kök

Nedan ger vi dig våra bästa tips på hur du kan gå tillväga för att få till ett kök som du verkligen känner att du trivs i och kan spendera mycket tid i, som stämmer överens med resterande bostadsytor såväl som din smak och tycke. Det krävs som sagt inte alltid att man lägger om golvet, byter ut skåpsluckor och lådor eller att man köper nya vitvaror.

Se köket som en helhet

Något som många kan göra fel i när det kommer till att inreda ett kök är att man glömmer bort att se helhetsbilden i det. Genom att tänka det som att köket är som en möbel kan helhetskänslan bli väldigt mycket bättre – för att få bra balans, där köket i sig får tala, kan det vara smart att exempelvis välja köksinredning i en annan färg än vägg och golv.

Sen får du själv avgöra vilka färgval, material och detaljer du anser passar ihop med varandra och som du känner dig trygg och bekväm med. Värt att komma ihåg är dock att det oftast inte är så behagligt att ha allt i samma färg, utan att kontraster kan vara bra. Har du redan neutral köksinredning kan du testa att måla om väggen eller byta ut bord och stolar.


Inredningsdetaljer som skapar kontrast

Hur härligt är det inte att kunna gå in till köket och känna att man verkligen är hemma, att det känns sådär mysigt och tryggt att ta sig en kopp kaffe på morgonen eller att läsa en bok vid matbordet? Något som kan påverka denna känsla rätt mycket är de olika inredningsdetaljerna i köket.

Kala väggar, tomma golv, ofyllda hyllor och stående skåp kan göra att det hela känns väldigt kalt och tråkigt. Om du istället sätter upp tavlor på väggarna, placerar några personliga ägodelar på hyllorna, fyller skåpen med porslin eller fina foten och lägger ut en mysig matta på golvet ska du se att köket kommer kännas som nytt. Idag är det hur smidigt som helst att beställa tavlor, foton och posters från stora sidor som Posteron.se direkt hem.

Goda möjligheter för matlagning

Sist men inte minst är det viktigt att du känner att det i ditt kök finns goda möjligheter för att laga mat, något som i sin tur innebär att du ska ha fria och öppna ytor att röra sig på. Har du massa små pryttlar, maskiner, porslin, krukor, matlagningstillbehör och likande ståendes framme på bänkar och bord kan det skapa en känsla av att du är begränsad just där. 

Att inreda med detaljer med att hålla bänkar och ytor rena och fria är med andra ord ett tips som alla kan använda sig av. Det utan att behöva köpa nytt eller göra stora förändringar.

Comments Off
×