Planera schema på effektivt sätt

Planera schema på effektivt sätt

Är du ansvarig för schemaläggningen på ditt jobb? Att planera schema kan ibland kännas lite klurigt. Det gäller ju att känna till alla delar så som att ge rätt person rätt uppgift samt även ha bra koll på hela verksamheten. Om du ser till att jobba rätt med din schemaläggning så ska du se att det går spara tid och få till det på ett bra sätt. Ordning och reda då du ska planera schema är ett måste. Det kan vara idé att samla allt på ett enda ställe. Som i ett integrerat system för schemaläggning till exempel. Att satsa på ett bra schemaläggningssystem är därmed att rekommendera.

Se till att ha bra koll

För att kunna göra ett bra schema så gäller det att du har koll. Du bör göra en prognos över framtiden. Det kan göras genom att titta bakåt hur det såg ut året före. Det kan du göra genom att kika i lönelistor till exempel. du kan då förbereda dig på bra sätt inför bemanningstoppar. Du vet när det är läge att boka upp personal helt enkelt. Det ger dig även en bra prognos över budget samt beläggning och ungefär vad det blir i personalkostnader. Se även till att organisera upp tillgänglig personal på bra sätt.

Välj rätt sorts schemaläggningssystem

Att ha ett bra schemaläggningsverktyg eller ett schemaläggningssystem är ett måste för att göra din schemaläggning på ett effektivt sätt. Det är inte fel att använda ett system som är integrerat så att även personalen har tillgång till det. Det ger en bra struktur för både verksamheten och för medarbetarna. Det gör det även lättare att förmedla ändringar i schemat så väl som att det gör det enklare med tidrapporteringarna. Genom bra rutiner, planering av schema, prognoser och organisering samt ett bra schemaläggningssystem gör det lättare att planera ett bra schema.

Comments Off